Echografie in de praktijk
Een tijd geleden hebben we u ingelicht over het feit dat u nu ook voor echografie bij ons terecht kunt en Chantal en Ralf zijn druk in de weer geweest met het perfectioneren van hun vaardigheden. Vandaar nu nog even een opfrisser: wat is het ook alweer, waar wordt het bij gebruikt en voor welke lichaamsregio’s kunt u bij Ralf of Chantal voor een echo terecht?
Wat is echografie?
Echografie is een onderzoekstechniek waarbij lichaamsstructuren in kaart worden gebracht door middel van geluidsgolven. Doordat de -onhoorbare- geluidsgolven door de diverse structuren in uw lichaam verschillend teruggekaatst worden, ontstaat er een beeld. Hard botweefsel weerkaatst het geluid volledig, daarom is een echo niet geschikt om de botstructuur in kaart te brengen. De zachtere weefsels kunnen door hun gedeeltelijke terugkaatsing wel prima gezien worden. Ook organen vallen hier natuurlijk onder, maar die vallen buiten ons expertisegebied. Bij echografie op onze praktijk mag
u vooral denken aan beeldvorming van pezen, gewrichten, spieren en kapselbandapparaten van armen en benen.
Indicaties en contra-indicaties
Wij zetten echografie in als aanvullend diagnostisch onderzoek, maar dit is niet bij iedere klacht nodig. Vaak is het namelijk ook zonder echo duidelijk wat het probleem is. In dat geval zullen we pas overgaan tot het maken van een echo als het herstel om onduidelijke redenen uitblijft of stagneert. Problemen die een echo in kaart kan brengen, zijn:
- Tendinopathie (peesprobleem)
- Calcificatie (verkalking)
- Spierruptuur (spierscheur)
- Ligamentletsel (bandletsel)
- Bursitis (slijmbeursontsteking)
- Zenuwpathologie (zenuwprobleem)
Echografie kent geen contra-indicaties. Dat betekent dat er gewoon een echo gemaakt mag worden als u bijvoorbeeld zwanger bent of als u een pacemaker of implantaten heeft. Daarnaast vindt u het misschien ook fijn om te weten dat echografie geen stralingsbelasting geeft en geen pijn doet.
Echo in de praktijk
Ralf en Chantal hebben zich niet in precies dezelfde lichaamsregio’s gespecialiseerd. Als u een achillespeesblessure of een hielspoor heeft, kunt u bij beiden terecht. Ralf verzorgt verder nog echo’s van de schouder, heup en knie, en Chantal van de schouder en elleboog.
Het maken van een echo duurt maximaal een kwartier. Chantal of Ralf bespreken de bevindingen altijd direct met u en, als dat van toepassing is, vóór uw volgende behandeling ook met uw behandelend therapeut.
Omdat het beeld vaak achterligt op het herstel, wordt echografie niet snel ingezet ter evaluatie. Een voorbeeld: op de echo zien we een zwelling van een pees in uw schouder. Na enkele behandelingen doet uw schouder minder pijn en kunt u veel beter bewegen. Toch kan het zijn dat de pees op het echobeeld nog steeds gezwollen uitziet. De mate van herstel wordt daarom niet bepaald op basis van een echobeeld, maar op basis van uw vooruitgang.
Bij wie?
Voor echografie kunt u terecht bij Ralf en Chantal. Bent u niet bij Ralf of Chantal in behandeling, dan kan uw eigen therapeut u altijd een keer bij een van hen inplannen speciaal voor de echo. Let wel: het echografie-apparaat staat op de Dorpstraat, dus voor een echo-afspraak dient u altijd naar de Dorpstraat te gaan.
Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om ze te stellen.
Stuur ons een e-mail of bel ons op 046-4521210.